Els Camins del Bisbe i Abat Oliba

Presentació

Els Camins del Bisbe i  Abat Oliba és una ruta d’art romànic que uneix la comarca del Bages, d’Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba.
 
De totes les tendències arquitectòniques i artístiques que han existit fins al dia d’avui, la més estesa és sense cap mena de dubte el romànic. Les comarques del Bages, d’Osona, i el Ripollès en són la mostra més fidedigne d’aquest bast patrimoni. Qualsevol dels pobles i ciutats que formen part de les nostres comarques té o ha tingut alguna església o edifici construït amb aquest estil. L’art romànic ens uneix i dóna sentit a aquest projecte.

L’art romànic es presenta, doncs, com un element integrador de la Catalunya Central, i constitueix l’argument idoni per fomentar el reequilibri territorial i per donar a conèixer el paisatge, la gastronomia, la tradició i tota l’oferta turística complementària de la Catalunya interior.  

Objectius

Els motius principals per crear un gran recorregut per fer a peu són els següents:
• El nombrós patrimoni romànic existent.
• Històricament el mitjà de transport que s’utilitzava per fer les peregrinacions, tant dels artistes com dels monjos i d’altres era majoritàriament a peu.
• Desenvolupar una ruta principal que uneixi les comarques d’interior de Catalunya que tenen un denominador en comú: el Romànic i utilitzant com a fil conductor un personatge històric reconegut com és el Bisbe i Abat Oliba.
• Oferir productes turístics per conèixer l’art romànic i la història en general de les zones a partir del senderisme.
• Crear uns fluxos de peregrinació i descoberta tant del territori com de la història i del patrimoni.

 

 

 

 


El sender

La ruta s’ha plantejat per tal que pugui ser accesible per a la gran majoria de visitants. És per aquest motiu que es proposa una doble ruta. La ruta principal passa per més nuclis de població i per tant les etapes són més curtes i s'hi troben més serveis. En una part de la ruta principal es proposa una bifurcació amb un tram de ruta secundària per a gent més experta i que transcorre per un paisatge de gran bellesa. 

 

 

 

 

 

IDIOMA: